General Consult Grup - Servicii la un inalt nivel profesional
  Obtinere avize si autorizatii constructie imobile
   Cei care vor sa construiasca un imobil/hala au nevoie, pe linga bani, de timp si multa rabdare. Detinerea terenului si a banilor necesari pentru ridicarea constructiei nu inseamna ca in 2-3 luni de zile te poti muta. In functie de locul in care se construieste casa, este nevoie de o serie de acte care necesita timp pentru a fi eliberate. In general, trei luni de zile reprezinta o varianta optima de asteptare.
 
   Terenul trebuie achizitionat in functie de obiectul de activitate ce se doreste a se desfasura si existenta/posibilitatile de dezvoltare a utilitatilor in zona :-energie electrica-gaz-apa-canal(statie pre/epurare).
   NOTA: Cand se solicita Certificatul de urbanism/Autorizatia de constructie este oportun sa se solicita pe acelasi formular cu constructia imobilului si bransamentele de apa-canal-gaz-energie electrica.Suntem in secolul XXI. In caz Contrar se repeta prezenta procedura pentru fiecare tip de utilitate in parte.
   Pentru a se incadra in acest termen, cel care doreste sa-si construiasca o casa trebuie sa aiba in proprietate un teren situat in intravilanul construibil, pentru care are si documentatia cadastrala. In cazul in care terenul se afla in intravilanul agricol, va mai pierde timp si pentru a-l trece in intravilanul construibil. In plus este nevoie si de o solutie din partea unui arhitect.
   Depinde foarte mult atit de arhitect, cit si de viitorul proprietar. In general este nevoie de 2-4 luni, daca nu si mai mult pina se ajunge la o solutie buna. Sint cazuri in care se merge insa pe proiecte deja facute si atunci lucrurile se simplifica Este bine ca demersurile sa fie incepute cu aproximativ jumatate de an inainte de momentul in care isi doreste proprietarul sa inceapa lucrarile.
 
  Prima poarta spre noua constructie: CERTIFICATUL DE URBANISM
 
   Primul pas il constituie obtinerea certificatului de urbanism. Acest act se elibereaza de catre autoritatile locale si specifica in ce conditii se poate construi pe o anumita suprafata de teren.
   Conform legislatiei in vigoare, certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatile, in conformitate cu planurile urbanistice, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solictarii.
   De asemenea, sint stabilite conditiile si cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului. Totodata, sint incluse si avizele si acordurile necesare in vederea autorizarii. Acest act se va elibera in cel mult 30 de zile de la data depunerii.
   Actele care trebuie depuse in aceasta faza nu sint numeroase: cerere tip, planurile topografice si copie xerox dupa actul de proprietate. Pentru certificatul de urbanism se plateste o taxa cuprinsa intre 30 si 100 de lei, in functie de suprafata terenului.
   Certificatul de urbanism este valabil intre 12 si 24 de luni
 
  A doua poarta –AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE
 
   Urmeaza obtinerea avizelor de amplasament(FISELE TEHNICE) de la furnizorii de utilitati ( ELECTRICA - APA - CANAL - ROMTELECOM - DISTRIGAZ - etc. Este posibil sa fie nevoie si de alte avize de la salubritate, pompieri, politie, directia de sanatate, agentia de mediu , Apararea Civila, Adminstratia Drumurilor si Podurilor, avize de la unitatile militare sau de aviatie in cazul in care terenul se afla in apropierea unui aeroport sau obiectiv militar. Pentru obtinerea acestor avize mai este nevoie de inca aproximativ o luna de zile.
   Dupa eliberarea acestui certificat, urmatoarea etapa consta in obtinerea autorizatiei de constructie. Se poate solicita un certificat si inainte de achizitionarea unui teren. Este bine sa se procedeze asa pentru a se vedea daca si ce se poate construi acolo. De asemenea, se poate cere si un studiu geotehnic pentru a se sti daca terenul respectiv este sau nu bun pentru fundare.

   In cazul autorizatiei de constructie, lucrurile sint ceva mai complicate, fiind vorba despre un dosar mai complex. Pe linga certificatul de urbanism, mai este nevoie de copie legalizata dupa actul de proprietate, proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructie, avizele si acordurile obtinute in prealabil stabilite prin certificatul de urbanism.
   Practic, dupa obtinerea proiectului de la arhitect si a avizelor, se poate spune ca dosarul pentru obtinerea mult doritei autorizatii de constructie este complet. Evident, trebuie sa se achite si o taxa, care variaza intre 0,5-1,5 % din valoarea investitiei. In acest caz, solicitantul va mai astepta cel mult 30 de zile pentru a obtine acest act.
Prima Pagina   :   Companie   :   Servicii   :   Portofoliu   :   Contact Web Design by Media Serv